Anna Tapio Koulu

anna tapio (5)_900x1200

Anna Tapio School is the only boarding middle school in Finland. Students all over the Finland come to Anna Tapio School on Monday and leave for home on Friday every week. With its buildings, gardens, parks and facilities, the school looks like a summer camp. In fact, during summer vacation, the school serves as a summer camp for students coming from all over the nation. It is surprising to see that the school doesn’t have any borders made of wall or fence. This is the same for most of private, public and institutional lands, they don’t usually borders. It makes you feel that the school land vasts as far as you can see.

anna tapio (2)_1600x1067

Students have to take off their shoes before they enter any building in the school area. This way it is very easy to keep the rooms and coridors clean. It also makes you feel like you are at home. Students are offered not only academic knowledge, but also skills like cooking or farming of which they will neen in their future lives. The first dinner we had in the school was prepared by students leaded by a chef teacher. All the food in the menu were so delicious.

anna tapio (3)_1600x1067

Finland remains in the first place according to PISA rankings due to fact that Finnish society gives much importance to education and Finnish students have high motivation in learning, school subjects and school life. All teachers and students were hardworking, friendly, hospitable and kind and offered us every possible opportunity to feel like at home, and we felt like being Finnish in Finland. Especially, we were delighted to be invited to houses of Mrs. Leena, Mrs. Marina and Mrs. Sanna.

Finland: Forests, Lakes and Sauna

Forests, lakes and sauna… These are the three words that comes to our mind when we mention Finland. %70 of Finland is covered by forests and there are almosty 200.000 lakes  in Finland. It is common to find sauna in private houses, apartments and even public saunas.

finland nature x4_1600x1048

Forests are the most valuable natural heritage of the country. Having 23.000 hectares of forest, Finland has the highest density of forests in Europe. These forests are named to be the lungs of Europe. Forests provide raw material for construction material, furniture and paper and it is exported both as raw material and as manifactured material. To survive in freezing winters, each house keeps sufficient, even more wood for heating. That’s why people value forests so much in Finland.

finland nature x3_1600x1135

Life in Finland is quite pastoral compared to other European countries. Finnish people love nature and spend their free time hiking , fishing, sailing in lakes and camping. In winter time they do sports such as ice skating, ice hockey, skiing, dog-sledge and deer-sledge racings.

Old Rauma City – UNESCO World Heritage

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Rauma city is situated in the west of Finland and has a major port. Old Rauma consists of buildings most of which are made of wood. The city was founded in the 14th century and a big fire damaged almost the whole city which started in 1640.  The city was reconstructed after the fire and is preserved in a very good condition now. Rauma is famous for wood architecture and laces. Many artists, sculptors, caricaturists, jewelry designers and lace craftsmen live and has their own workshops in the old city now.

 rauma x5_1600x1200

Tampere: Finland’s industrial heritage

tampere x2_1600x881

 Tampere is the biggest industrial city and and the largest city after Helsinki-Vantaa-Espoo region. One of the biggest mobile phone companies, Nokia, originated in one of the villages of Tampere having the same name. The city has many industries such as lumber, informatics, aviation etc. The reason why industry started Tampere first in Finland is that its approximatity to rivers and lakes which were used to produce the mecanic and steam energy. Nowadays some of the factories still maintain industry, while others are used for different purposes such as museums, restaurants, shopping malls. We visited “Vapriikki” museum where machines, workbenches, industrial products etc. from the beginning of the industry until now are displayed.

tampere 000_1600x1200

tampere_1600x1200

Helsinki: Daughter of the Baltic Sea

Helsingfors

helsinki 001 (2)_1600x1200

Helsinki owns more nature and coasts than any other European city. It is composed of nature, sea and history. Its population is nearly 600.000. It has more than 300 islands, numerous coasts, 3800 hectares of forests, 1800 hectares of parks, different examples of architecture, bazaars and  many museums.

helsinki_1600x1200

Suomenlinna – UNESCO World Heritage

soumenlinna x2_1600x698

Suomenlinna is a fortress composed of six islands connected to each others. It is one of the main tourist attractions that has many restourants, cafes, hotels, museums, picnic areas, parks, beaches and more. It entered Unesco World Heritage list in 1991. Sweden, once the ruler of the territory, started building the fortress in 1748, hoping to finish itin four years. Eventuall, it took more than 40 years to finish it.

soumenlinna (2)_1600x1200

The fortress resisted the Russian bombs in 1790. When Russians attacked with more power in 1808, the commander of the fortress was obliged to make an agreement. Russians took control of the territory untill Finland claimed to be independent in 1917. In the following year, a civil war broke out and the island was used as a collection camp for the left wing people.

soumenlinna_1600x1200

Anna Tapio Okulu

anna tapio (5)_900x1200

Anna Tapio Okulu 5 milyon nüfuslu Finlandiya’daki tek yatılı ortaokuldur. Uzak yakın demeden Finlandiya’nın dört bir yanından öğrenciler bu okula Pazartesi günü gelirler ve Cuma günü evlerine geri dönerler. Sahip olduğu arazi, binalar ve park alanları ile bir yaz kampını andırmaktadır. Nitekim yaz tatilinde eğitim öğretime ara verilmesi ile burası yaz kampı olarak kullanılmaktadır. İlgimizi en çok çeken şey, okul arazisi sınırlarını belirleyen herhangi bir çit, duvar gibi bir yapının bulunmamasıdır. Finlandiya’daki çoğu şahıs, kurum ve kamu arazilerinde durum böyledir. Böylelikle okulun sınırları uçsuz bucaksız şeklinde algılanmaktadır.

anna tapio (2)_1600x1067

Türk toplumunda nasıl evlere ayakkabı çıkartılarak girilir, Finlandiya’da da okullara bu şekilde girilmektedir. Böylece hem okulun içi temiz kalmakta, hem de okulda bir ev ortamı oluşturulmaktadır. Okulda öğrenciler sadece akademik bilgiler değil, gerçek hayatta karşılaşacakları yemek yapma, tarım uygulamaları gibi becerileri de uygulayarak öğrenmektedirler. Okulda yediğimiz ilk akşam yemeği öğretmen şeflinde bir grup öğrenci tarafından hazırlanmıştı ve menüdeki yemekler çok lezzetliydi. Eğitime toplum olarak büyük değer verilmesi ve öğrencilerin öğrenmeye, okula ve derslere olan yüksek motivasyonları sayesinde Finlandiya eğitim kalitesi bakımından dünya sıralamasında listenin en başlarında yer almaktadır. Okulun öğrenciler ve öğretmenleri çok sevecen ve sıcakkanlıydılar. Bu çalışkan, sevecen, saygılı ve hoşgörülü Finli öğretmenler ve öğrenciler ile birlikte geçirdiğimiz süre boyunca kendimizi bir Finli gibi hissetmemiz için bizlere her türlü hizmet ve imkanı sundular. Özelliklere Müdür Yardımcısı Leena ve İngilizce Öğretmeni Marina ve Sanna’nın bizleri kendi evlerine davet etmelerinden çok memnun kaldık.

 anna tapio (3)_1600x1067

Finlandiya: Ormanlar, Göller ve Sauna

Ormanlar, göller ve sauna… Bu üç kelime Finlandiya denildiğinde insanların aklına ilk gelenler. Ve tabii ki doğru bu: % 70’i ormanlarla kaplı ülkenin. İki yüz bine yakın gölü var. Hatta bazen ülkenin sudan ibaret olduğunu, göllerin arasındaki küçük kara parçalarının bir işe yaramayacağını bile düşünüyorsunuz. Ve her otelde ya da evde bir sauna olması yetmiyormuş gibi kamuya açık saunalar da ülkenin dört yanında hizmet veriyor.

finland nature x4_1600x1048

Ormanlar ülkenin en önemli doğal mirası. 23 bin hektar orman arazisi ile Finlandiya Avrupa’nın orman yoğunluğu en fazla olan ülkesidir. Bu ormanlar Avrupa’nın ciğerleri olarak adlandırılmaktadır. Orman ürünleri yapı malzemesi, mobilya ve kağıt gibi ürünlerin yapımında hammadde kaynağı olarak sıklıkla kullanılmakta ve ihraç edilmektedir. Soğuk Finlandiya kışlarında hayatta kalmak için her evin deposunda mutlaka yeterince yakacak odun bulunmaktadır. Bu yüzden ormanlara çok değer verilmektedir.

finland nature x3_1600x1135

Fin yerleşimleri de etkileyici. Mimari olarak eski değiller. Pek çok Avrupa şehrinden farklı olarak oldukça yeni bir ülke bu açıdan. Bazen biraz fazla taşra havası taşıdıkları da söylenebilir Brüksel, Londra ya da Prag’la karşılaştırıldığında. Ancak her şeye rağmen etkileyici Fin yerleşimleri. Tabii ki yerleşim bölgeleri değil turistleri çeken. Doğa, doğa yürüyüşleri… Yürümek, kayığa binmek, bisikletle dolaşmak… İstediğiniz her yere çadırınızı kurup kamp yapabiliyorsunuz ülkede.; buz pateni, buz hokeyi, kayak ve Laponya’da (Lapland) huskiler ve rengeyikleri ile yapılan safariler gibi kış sporları da ülkede son derece önemlidir.

Eski Rauma Şehri – UNESCO Dünya Mirası

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Rauma Finlandiya’nın batısında bulunan önemli bir liman şehridir. Eski Rauma’da binaların neredeyse hepsi ahşaptan yapılmıştır. 14. Yüzyılda kurulan şehirde 1640 yılında büyük bir yangın çıkmış ve binaların tamamı harap olmuştur. Yangından sonra yeniden inşa edilen şehir günümüzde çok iyi bir şekilde korunmaktadır. Rauma şehri ahşap mimarisi ve oldukça kaliteli dantel işçiliği bakımından önemlidir. Günümüzde pek çok ressam, heykeltraş, karikatürist gibi sanatçılar ve dantel, takı tasarımı yapan zanaatçılar bu şehirde yaşamaktadırlar.

rauma x5_1600x1200

Tampere: Finlandiya’nın endüstriyel kültür mirası

tampere x2_1600x881

Finlandiya’nın Helsinki Bölgesi dışında bulunan en büyük şehri ve aynı zamanda ülkenin sanayi merkezidir. Dünyanın en büyük mobil iletişim üreticisi Nokia, bu şehrin aynı adlı köyünde bulunmaktadır. Şehirde başta kerestecilik sanayi, bilişim, havacılık gibi ülkenin ana sanayi dalları yer almaktadır. Finlandiya’da sanayiciliğin Tampere’de başlamasının sebebi o yıllarda hareket enerjisi ve buhar gücü için gerekli akarsu ve göl sularının civarda bulunmasıdır. Günümüzde fabrikaların çoğu sanayi amacıyla kullanılmaya devam etmekte, bazıları ise müze, restoran, alışveriş merkezi gibi farklı amaçlarda kullanılmaktadır. Ziyaret ettiğimiz “Vapriikki” müzesinde şehirde sanayinin başladığı yıllardan günümüze kadar kullanılmakta olan makineler, tezgahlar, aletler, sanayi ürünleri vb. sergilenmektedir.

tampere 000_1600x1200

tampere_1600x1200

Helsinki: Baltık denizinin kızı

Helsingfors

Avrupa’da Helsinki’den daha fazla doğaya ve denize yakın olan kent bulunmamaktadır. Helsinki doğa, deniz ve tarihin meydana getirdiği bir şehirdir. Nüfusu yaklaşık 600.000’dir. 686 km2‘lik yüzölçümünün 501 km2‘si denizden oluşan başkentin bütün merkezi bölgeleri sahil kenarındadır. Bu yüzden Helsinki, Baltık Denizi’nin Kızı adını almıştır. Deniz kıyısından kent merkezine doğru uzanan yemyeşil bir bitki örtüsüne sahip olan Helsinki, 300 adası ve çok sayıda büyüleyici sahil koylarıyla dikkat çeker. 3800 hektarlık bir alanı kaplayan ormanları, 1800 hektarlık alana yayılan parkları, mükemmel adaları, modern mimari yapıları, abideleri, pazarları ve sayısız müzeleriyle Helsinki, çok farklı eğlence imkanlarıyla ziyaretçilerine unutulmaz anlar yaşatır. Finlandiya’nın 2006’da ABbaşkanlığı yapması ve 52. Geleneksel Eurovision Şarkı Yarışması‘nın Mayıs 2007’de Helsinki’de düzenlenmesi şehri gözler önünde tuttu.

helsinki 001 (2)_1600x1200

helsinki_1600x1200

Suomenlinna Adası – UNESCO Dünya Mirası

soumenlinna x2_1600x698

Altı ada üzerinde inşa edilen Suomenlinna, yerleşim alanı olarak kullanılan bir deniz hisarıdır. UNESCO Dünya Miraslarından biri olan hisar, bünyesinde barındırdığı lokalleri, doğal atmosferi ve piknik alanlarıyla Helsinki’nin görülmesi gereken başlıca yerlerindendir. 1991’de UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girmiş. Finlandiya’yı egemenliği altına alan İsveç, kalenin yapımına 1748’de başlamış. Dört yılda bitmesi düşünülürken, 40 yıldan uzun sürmüş. Kale,1790’da Rus bombardımanına direnmiş. Ruslar daha büyük güçle 1808’de yine saldırdığında yedi gün direnen kale komutanı Carl Olof Cronstedt, müzakere masasına oturmuş. Ve Ruslar, Finlandiya’yı ele geçirmiş.

soumenlinna (2)_1600x1200

6 Aralık 1917’de bağımsızlık ilan edilene kadar bu durum böyle sürmüş. Ertesi yıl iç savaş çıktığında, ada tutsak solcular için toplama kampına dönüştürülmüş ve çoğu burada açlık ve hastalıktan ölmüş. Suomenlinna aslında birbirine çok yakın dört adanın köprülerle bağlanmasıyla tek ada haline gelmiş. Bu ada için Kuzeyin Cebelitarık’ı deniyor. Gerçekten de konumu nedeniyle, tarihte Cebelitarık ya da Çanakkale kadar önemli rol oynamış. Adanın üzerinde tarihi bir denizaltı kalıntısı, nostaljik köprüler, katakomp adı verilen tarihi toplu mezar kalıntıları ve tüneller bulunuyor.

soumenlinna_1600x1200

tampere (2)_1600x1067