Galatsi Junior High School

20140331_104138

Our partner school is situated in a campus where also you can find a primary, middle and several high schools. We were welcomed by tradional Greek folk dances and songs. We were offered traditional Greek food which didn’t seem so much different from Turkish food. Turkish and Greek cuisine shares baklava, kadayıf, künefe, sarma, musakka, cacık etc. with same names.

DSC_0172

DSC_0333

GreeceDSC_0879

Greece is the neigbour country of Turkey in the west sharind 203 km land and 931 sea border. It consists of nearly three thousand islands. Greece was a part of the Ottoman Empire until declared to be independent in 1821. In accordance with the Treaty of Lousanne in 1923 The Greek and The Turkish populations in both countries were exchanged. The language is Greek.

 

Athens

20140330_131343

It is the capital and the largest city of Greece with 4 million population. It was the center of the Ancient Greece. The city is covered by hills and only the west part is open. Port Pirineus is seven kilometres away from the center.

Athens used to be a center of trade and culture. Name of the city comes from the god of war, Athena. The city hosted the first modern olimpic games in 1896 and 2004 Summer Olimpics.

Galatsi Municipality

20140331_102431

It is 5 km away from the center of Athens. The area is rich for stone mines where all the stones used in the contsruction of the city are taken. The Town Hall used to be a stone mine. Now it is also used as a museum and a library.

20140331_102411

Acropolis

DSC_0414

Literally, Acropolis means the higher city. Similar Ancient Greek cities in Turkey are also called Acropolis. The Acropolis can be seen all around the city. The world famous Parthenon Temple is here, which is considered to be the best example of the Greek Architecture. The sculptures used on the outer part of the temple are nominated to be the best works of Greek Art. It is also the symbol of the Ancient Greece and Greek democracy.

DSC_0500

The statues of the upper colomns are preserved in the Acropolis museum which was opened in 2008. The museum is designed to be identical to the original temple and statues are put exactly the same places they used to be in the original temple. Nevertheless, most of the statues were smuggled. You can see some of these statues in British Museum.

Marathon

DSC_0225

Marathon is the name of the endurance run competition in olimpic games on hard surface. The name is derived from the Marathon War took place in 490 BC in Greece. A soldier named Philippides ran 42,195 km from Marathon town to the center of Athens to inform that the Greek Arm had victory agains the Persians. Just after he said “We won”, he died. The first Marathon Competition was held in 1896 Olimpics in Athens. In 1924, the distance of the Marathon was acknowledged to be 42,195 km. There is no world record for Marathon races as none of the Marathon racecourses are identical. Only best rankings are recorded. The first Marathon in Turkey was organized within official competitions in 1937. Euro-Asia Marathon can be an example of one of the popular international races.

Delphi

DSC_0605

Ancient city of Delphi is located in the south-west of Parnasos Mountain, which is an archeological site and a modern town acknowledged to be a UNESCO Heritage. It was a religious center in the ancient times where Greek people worshipped for Apollo and Athena. The statues of the temple are preserved in the museum nearby the archelogical site. Nevertheless, most of the art works mentioned in the written records are smuggled out of the country.

DSC_0638

Olimpic Games

olimpics

Olimpic games is a big sports event organized every four year. It gathers sportsmen and sportswomen, journalists, tv reporters, sports critics and viewers from all around the world to establish international peace.

The first Olimpics was organized by The International Olimpics Commitee in Athens in 1896. 241 sportsmen and sportswomen participated these games from 14 countries and competed in 43 games.

Summer Olimpics are better known Olimpics with summer sports and have been organized every four year since 1896, excluding the times when World Wars happened. Winter Olimpics started to be organized in 1924 and organized every two years after the Summer Olimpics since 1994.

It is not definitly known when and where started the ancient olimpic games. However, we know that these games are organized to pleasure the Ancient Greek Gods.

Galatsi Junior High School

20140331_104138

Yunan ortak okulumuz ilkokul, ortaokul ve birkaç lisenin bulunduğu bir kampüsün içinde bulunmaktadır. Okulda bizleri geleneksel şarkılar ve halk oyunları ile karşıladılar. Türk muftağından çok da farklı olmayan yöresel yemekler ikram ettiler. Baklava, kadayıf, künefe, sarma, musakka, cacık gibi yemekler aynı isimler ile Yunan mutfağında da bulunmaktadır.

DSC_0172

DSC_0333

Yunanistan

 DSC_0879

Türkiye’nin batısında bulunan komşu ülke ile 203 km kara sınırı, 931 km deniz sınırımız bulunmaktadır. Yaklaşık üç bin adadan oluşmaktadır. Ülke 1821 yılında bağımsızlığını ilan edene kadar Osmanlı İmparatorluğuna bağlıydı. 1923 Lozan Antlaşması gereği Türkiye ile Yunanistan arasında nüfus mübadelesi yapılmıştır. Türkiye’de yaşayan Yunanlar Yunanistan’a, Yunanistan’da yaşayan Türkler Türkiye’ye göç etmişlerdir. Ülkede Yunanca konuşulmaktadır.

Atina

20140330_131343

Atina, Yunanistan’ın başkenti ve yaklaşık 4 milyon kişilik nüfusuyla en büyük şehridir. Eski Yunan medeniyetinin de merkeziydi. Etrafı tepelerle çevrilidir ve yalnız batı kısmı açıktır. Pire Limanına 7 kilometre uzaklıktadır.

Kozmopolit ve modern bir şehir olan Atina, antik çağlarda da önemli bir ticaret ve kültür merkeziydi. İsmi, koruyucusu olan savaş tanrıçası Athena’dan gelmektedir. 1896’da yapılan ilk Olimpiyat Oyunlarına ve 2004 Yaz Olimpiyatlarına ev sahipliği yapmıştır.

Galatsi Belediye Başkanlığı

 20140331_102431

Galatsi Atina şehir merkezinden 5 kilometre uzaklıktadır. Taş ocakları bakımından oldukça zengin olan bölgeden çıkarılan taşlar şehrin üst yapısı ve binaların yapımında kullanılmıştır. Belediye Binası daha önce taş ocağı olarak kullanılmaktaydı. Günümüzde müze, kütüphane, ve Belediye binası olarak kullanılmaktadır.

20140331_102411

Akropolis

DSC_0414

Akropolis yukarıda bulunan şehir anlamına gelmektedir. Ülkemizde yüksekte bulunan Yunan antik şehirleri aynı isimle anılmaktadır. Atinanın merkezinde bulunan tepe şehrin her yerinden görünmektedir. Dünyaca ünlü Partenon tapınağı burada bulunmaktadır. Antik Yunan’dan günümüze kalan yapılar arasında en iyi bilinenidir ve Yunan mimarisinin en büyük eseri olarak kabul edilir. Dış cephesinde kullanılan heykeltıraşlığın Yunan sanatının en yüksek noktası olduğu düşünülür. Dünyanın en büyük kültürel abidelerinden biri olarak Partenon, Antik Yunan`ın ve Atina demokrasisinin de sembolüdür.

DSC_0500

Tapınağın duvarının üst bölümlerini süsleyen oyma heykeller 2008’de açılan Akropolis müzesinde sergilenmektedir. Müze inşa edilirken sütünlar Partenon Tapınağına paralel olarak konumlandırılmış, tapınaktan getirilen oyma heykel blokları da orijinal yerleri esas alınarak yerleştirilmiştir. Ne var ki ,bu eserlerin büyük bir bölümünün ülke dışına kaçırılmasına engel olunamamıştır. Kaçırılan eserlerin büyük bir çoğunluğu İngilterede’ki British Museum’da sergilenmektedir.

Marathon

DSC_0225

Maraton, atletizmde uzun mesafeli, sert tabanlı yollarda yapılan mukavemet koşusudur. Adı eski Yunanistan’daki Marathon Savaşı’ndan gelir. MÖ 490 yılında Perslere karşı zafer kazanan Yunan ordusu zafer haberini Atina’ya iletmek için Philippides isimli asker Maraton’dan Atina’ya hiç durmadan 42,195 metre mesafeyi koşmuş, “kazandık” haberini verir vermez ölmüştür.  İlk kez 1896’da düzenlenen Atina olimpiyat oyunları’nda koşuldu, 1924 yılında 42.195 m olması benimsendi. Maraton parkurları aynı nitelikte olmadığı için dünya rekoru kaydı tutulmaz, sadece en iyi derece vardır. Türkiye’de maraton, ilk kez 1937’de resmi yarışmalarda yer aldı. 1970’lerde bayanlar da resmen yarışmalarda yer almaya başladı. Uluslararası popüler yarışma olarak  Türkiye’de 1979’dan beri yapılmakta olan Asya-Avrupa (Avrasya) maratonu gösterilebilir.

Delphi

 DSC_0605

Unesco Dünya Mirası listesine alınan antik kent, Yunanistan’da Parnasos Dağı´nın güneybatısında bulunan arkeolojik bir alan ve modern bir kasabadır. Antik çağlarda Yunan halkları için önemli bir dinî merkezdi. Yunan tanrıları Apollo ve Athena´ya ibadet edilen bir alandı. Tapınakları süsleyen heykeller antik kentin yakınında kurulan müzede koruma altına alınmıştır ve sergilenmektedir. Ne var ki, yazılı kaynaklarda Delfi’de bulunduğu kayıtlı olan pek çok eser ülke dışına kaçırılmıştır.

DSC_0638

Olimpiyat Oyunları

olimpics

Olimpiyat Oyunları dört yılda bir yapılan geniş kapsamlı bir spor organizasyonudur. Dünya çapında sporcu, gazeteci, televizyoncu, spor adamı ve seyircilerin katılımı ile gerçekleştirilen olimpiyatlar insanlar ve ülkeler arası barışın sağlanabilmesini amaçlamaktadır.

İlk modern olimpiyatlar Uluslararası Olimpiyat Komitesi himayesinde Atina’da 1896’da gerçekleştirildi. Bu olimpiyatlara 14 ülkeden 241 sporcu katıldı ve 43 yarışta mücadele ettiler. Antik Olimpiyat Stadyumu oyunlar için restore edildi.

Olimpiyat Oyunları’nın yaz sporlarını içeren ve daha iyi bilineni olan Yaz Olimpiyatları, 1896’dan beri Dünya Savaşları istisnaları hariç her dört yılda bir yapılagelmiştir. Kış Oyunları ise 1924’te yapılmaya başlanmıştır ve 1994’ten beri Yaz Oyunlarının yapıldığı yıllardan iki sene sonra yapılmaktadır.

Antik olimpiyat oyunlarının ilk olarak nerede ve ne zaman başladığına ilişkin kesin bir bilgi yoktur, fakat bu oyunların Antik Yunan tanrılarını hoşnut etmek için yapıldığı düşünülmektedir.